Серу Алексу 69!

31 грудня  для фанатів всього англійського футболу і передусім вболівальників Манчестер Юнайтед не просто останній день року, але й день народження легендарного тренера «червоних дияволів» — Сера Алекса Фергюсона. Для тих, хто в перший раз чує це ім'я (надіюсь серед прихильників футболу таких не має), вистачить декількох речень з його біографії… Сер Алекс найбільш титулований тренер за всю історію британського футболу. Манчестер Юнайтед за роки його тренерства завоював 35 трофеїв серед яких 11 титулів чемпіона Англії, 2 титула переможця ліги чемпіонів і 5 кубків  Англії. «Фергі» вихував таких відомих серед жіночого населення зірок світового футболу, як Девід Бекхем і Кріштіану Роналду.

Але цей рік для шотландця став по особливому цінним, адже він встановив своєрідний рекорд. 19 грудня став для Фергюсона 8811-м днем у керма червоної фурії, говорячи простіше — 24 роки 1 місяць і 14 днів. Цим самим він побив рекорд не менш легендарного шотландця сера Мета Басбі, котрий, до речі, також тренував Манчестер Юнайтед протягом двох періодів — з 1945 до 1969 і з 1970 до 1971. Сьогодні, коли футбол все більше і більше перетворюється на бізнес, бачити таку відданість одному клубові — це не що інше як рідкість і повага. Можливо сер Алекс останній із представників старого тренерського цеху такого рівня, і зважаючи на його вік, пресса все частіше розпускає чутки про майбутнє закінчення епохи наставника МЮ, але сам старина Фергюсон наголошує, що буде працювати і далі: «Чим старше я стаю, тим більше починаю думати про закінчення кар'єри. Але я збираюсь займатись своєю улюбленою справою до тих пір, поки мені це дозволяє здоров'я. Усі думки про відхід від футболу сидять десь дуже глибоко в душі».

Колишній капітан червоних дияволів Рой Кін свого часу сказав: «Він завжди диктує свою волю, він завжди голодний до успіху. Він не любить пусте базікання і тих, хто блефує, він завжди боровся з такими людьми в нашій команді. Особисто я зобов'язаний йому багато чим. Коли траплялись колотнечі в житті, він завжди був поруч… Він не праг мати поруч із собою слухняних бойскаутів і приймав гравця з усіма його плюсами й мінусами».

В цьому весь САФ ( SAFsirAlexFerguson). І навіть запускаючи бутсою в безцінне обличчя Девіда Бекхема, ставлячи під загрозу самопочуття мільйонів шанувальниць, чи сперечаючись з рефері, він залишається собою. Дисципліна, повага до клубу і команди, стабільність — ось що зробило шотладнця іконою вболівальників і візитною карткою британського футболу, а Манчетсер Юнайтед — найдорожчим клубом у світі (за даними Forbes  — 1,8 млрд. дол.).

3 коментарі

Альберт Комарі
РЕСПЕКТ серу Алексу, це надзвичайна особистість і неперевершений тренер, хоча особисто я маю «зуб» (:)) )на МЮ!
Віталій Бурденюк
Я теж не являюсь фаном МЮ, але тренерський талант САФа більш ніж поважаю. Однаково вміє працювати як з молоддю так і з ветеранами, відданий своїй справі, та й взагалі молодець=)
Володимир Карагяур
Він вже давно легенда. І навіть у наступному сторіччі, якщо ще гратимуть у футбол він залишиться легендою, але тоді вже міфічною…
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте