Жаркие. Зимние. Твои

Жаркие. Зимние. Твои.

В таку теплу, але холодну настроєм, зимову пору я відразу подумав про шкарпетки на ногах. В останню чергу, цей набір слів в мене асоціювався зі спортивною подією всесвітнього масштабу. Я поцікавився, з чим ці слова асоціюються в онлайн-спільноти України та Росії. Зробив для себе важливий висновок: над почуттям гумору ще треба працювати.
Але в чомусь автори даного слогану були праві. Після двох років з моменту його появи, останні дні до старту Сочінської олімпіади дійсно «жаркие». Корупційні скандали, від яких Путін постійно відхрещувався, були підсолені терактами у Волгограді.

У 2007 році очільник Кремля гарантував олімпійському комітету проведення спортивної події на найвищому рівні, для чого буде виділено близько 12 млрд. дол. За 6 років підготовки ця сума зросла до 50 млрд. Влада виправдовувалась подорожчанням будівельних матеріалів, в той час, коли про шалений розмах корупційних відкатів, під час будівництва спортивних об’єктів, писали усі європейські ЗМІ. А деякі встигли і документальний фільм відзняти. Якщо вірити, виданню TheDailyTelegraph, то продюсеру документального фільму Сімоне Бауман (Simone Baumann) пропонували 600 тисяч фунтів стерлінгів  (8 млн. грн) за відмову від показу стрічки про корупцію під час будівництва олімпійського селища в Сочі.
 
На разі, важко дізнатись про конкретні факти розкрадання коштів. Російські ЗМІ і влада гарно попрацювали впродовж цих років. Єдине, що ми маємо – це число «50», в яке я вірю. Важко повірити, що десь там в межах високих стін Кремля, мільярди доларів розтягуються по карманам без відома шефа. До слова, Сочі 2014 стануть найдорожчою олімпіадою в історії людства. Як правило, видатки на проведення літніх олімпіад в рази перевищують показники зимових. Але й тут, Сочі зуміли обігнати Пекін. Китайці витратили на підготовку спортивних об’єктів 44 млрд. Хоча порівнювати ці дві події є марною справою. Закриваючи очі на усі проблеми сучасного КНР, реакція світової спільноти була одноголосна в наступному: кожен олімпійський об’єкт збудований в Пекіні є витвором інженерної та архітектурної думки, а рівень і якість проведення спортивних змагань можна назвати еталонним.

Цікавість змусила мене провести просте дослідження щодо варіантів альтернативного використання 50 млрд. доларів. За ці гроші можна:
1. Збудувати 215 000 басейнів довжиною 25 метрів і шириною 6 метрів.
2. Або 125 стадіонів «Донбасс Арена».
3. Або 6000 льодових палаців.

Але чинній російській владі цього не потрібно. Точніше, президенту цього непотрібно. В нього наближається особисте свято.

0 коментарів

Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте